Fakta om ammoniak
- Kemisk betegnelse: NH3
- Vægtfylde ved 20 ̊C: 0,61
- Frysepunkt: -78 ̊C
- Kogepunkt: -33 ̊C
- Antændelsestemperatur: 650 ̊C
- Eksplosionsgrænse: 15-28 vol. %
Ammoniak er grundstenen i produktionen af mange af de ting, vi bruger i vores hverdag f.eks. rengøringsmidler, medicin, kosmetik, emballage, farvestoffer og gær. Det anvendes desuden i kunstgødningsproduktion, som flydende gødning og som kølemiddel i f.eks. airconditionanlæg.
Sikkerhed
Ammoniak er et kemikalium, som skal håndteres med stor respekt. Man skal altid bære beskyttelsesdragt, handsker og beskyttelsesbriller, når man håndterer ammoniak, samt have åndedrætsværn og øjeskylleflaske i umiddelbar nærhed. Hvis man opholder sig udendørs, skal man ligeledes være opmærksom på vindretningen, så man sikkert kan komme væk fra et eventuelt udslip. Ammoniakkens stærke lugt advarer om eventuel lækage, og den kan tydeligt lugtes, længe før koncentrationen bliver farlig at indånde.
Følgende omtrentlige koncentrationer angives af National Safety Council i USA for ammoniakkens fysiologiske virkninger (1 ppm = 1:1000000, svarende til 0,00071 gram ammoniak pr. m3 luft):
- 20 ppm: Første mærkbare lugt
- 40 ppm: Enkelte personer vil føle øjenirritation
- 100 ppm: Mærkbar øjen- og næsehuleirritation efter få minutters påvirkning
- 400 ppm: Alvorlig irritation i hals, næsehule og øvre åndedrætsorganer
- 700 ppm: Alvorlig øjenirritation. Intet varig mén, hvis påvirkningen begrænses til mindre end en ½ time
- 1700 ppm: Voldsom hoste – bronchial krampe – mindre end en ½ times påvirkning kan være dødelig
- 5000 ppm: Koncentrationen er næsten øjeblikkelig dødelig.
Den hygiejniske grænseværdi (HGH) er 20 ppm. Det er den koncentration, som det tidsvægtede gennemsnit af koncentrationer i løbet af en arbejdsdag ikke må overskride.